I-auzi! 43,9% dintre romani sunt multumiti de starea lor de sanatate

De aproape 3 ani lucrez in sanatate si cu toate astea, niciodata n-am abordat subiectul…pana astazi. De fapt, e confuzant sa auzi o persoana cu declaratii contradictorii: „Ma doare mana, lasa ca trece” si dupa vizita la medic ” Eu lesin de durere, mi se pare ca mi s-a atrofiat mana si medicul zice ca n-am nimic”. Deci, cum stam? Esti bolnav sa nu?

Recunosc, de cele mai multe ori  m-a contrariat relatia dintre victimizare, falsa ipohondrie si preocuparea reala pentru sanatate. Toti suntem bolnavi, adica sigur suntem bolnavi, dar fara a merge la medic. Ne autodiagnosticam, suntem adeptii automedicatiei, a lui dr. Google si a prietenilor de pe forum-uri. Suntem 0 la preventie si paradoxal (raportat la tendinta ipohondrica), mergem la medic doar cand ne cade mana, ad literam. De multe ori m-am intrebat: „Bai, nene, cat de multumiti sunt oamenii cu sanatatea lor?”

I got the answer! 43,9% dintre romani sunt multumiti de starea lor de sanatate si 22,7% o apreciaza ca fiind buna sau foarte buna, conform studiului National Hapiness Romania. Studiul a fost realizat de catre  Novel Research, Arsenoaiei&Matasel si Strategescu.ro cu suportul The Happiness Initiative and Personality and Well-Being Laboratory de la San Francisco State University.

Studiul ”National Happiness”  a fost efectuat in perioada septembrie – octombrie 2012 pe un esantion national de 1.002 respondenti, populatie urbana activa (intre 18 si 64 de ani). Studiul segmenteaza populatia Romaniei in 5 categorii: Nevoiasii, in cautarea drumului, Familistii, Carieristii, Echilibratii si Implinitii.

Pe scurt:

Romanii se percep ca fiind plini de energie. 48,7% declara ca in cursul ultimei saptamani (in perioada efectuarii sondajului) au avut multa sau foarte multa energie, in timp ce doar 15,7% s-au simtit fara energie.

Durerea nu este un factor care ii impiedica pe romani sa munceasca sau sa se distreze deoarece doar 10,5% dintre ei nu se pot mobiliza in mod frecvent pentru a incepe o activitate si numai 4,7% sunt impiedicati in mod frecvent de durerea fizica sa duca la capat ceea ce au de facut.

Desi numarul romanilor care frecventeaza sali de sport este mic, 55,6% dintre romani sunt multumiti de calitatea activitatilor fizice pe care le desfasoara.

Ar fi interesant un studiu pe categorii de varsta cu privire la accesul la serviciile publice de sanatate si la cele private. That should be interesting. Sunt curioasa daca generatia Facebook e mai responsabila, tinand cont de faptul ca accesul la informatia specializata e la indemana pentru ei.

sursa foto: sparkpeople.com

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: