„Frige, frige…arde tare, canicula distrugătoare!”

“I need some water, ‘cause I’m getting so dry” este noul slogan al caniculei care ne loveşte crunt în acest weekend.

De câteva zile mă gândesc la ceea ce voi face în acest weekend şi mă întristează gândul că va trebui să rezist eroic pe metereze în lupta cu arşiţa sahariană.

 Mi se aprinsese beculeţul să fac rost de nişte bănuţi şi să merg la mare…mare distanţă de casă, m-am corectat mai apoi. Păi unde să merg la mare? Hai, cu chiu cu vai ajung acolo…problema a renunţat  a mai fi drumul, ci mai degrabă faptul că nu ai loc să arunci un ac, nici pe plajă şi nici în apa mării, asta evident dacă nu cumva eşti un mare amator de stat în apă ca într-o cutie de conservă. Bun! Deci, marea cade!

 Hai la munte…din păcate pentru mulţi dintre bucureşteni, Valea Prahovei rămâne cea mai accesibilă zonă montană. Şi ghici ce? Clar, va fi arhi aglomerat şi acolo. Şi decât să mă apuce nervii de la îmbulzeala şi goana după niscai verdeaţă şi răcoare…rămân în Bucureşti! Aceeaşi poveste în fiecare weekend.

Totuşi, se întrevede o mică luminiţă la capătul acestei perspective caniculare…Primăria Generală Bucureşti s-a autosesizat şi se străduieşte să lupte împotriva caniculei. Dacă ziua preţurile la piscinele de Doamne Ajută din capitală (vorbesc despre cele în care nu colcăie ciupercile şi paraziţii într-o veselie, peste tot) te ard la buzunar mai rău decât Sahara de afară, noaptea te poţi uda, căci nu poate fi vorba de „răcoreală” cu adevărat, la piscinele puse la dispoziţie de primăria capitalei, la următorele tarife: 10 lei pentru adulţi, 3 lei pentru copiii sub 14 ani şi gratis pentru cei mici. “Aha! Ce tare!”, ai tendinţa de a crede, schiţând un zâmbet de salvare…dar, serios acum, ce e aşa de tare? Te pot linişti spunându-ţi că vor fi forte mulţi oameni de părerea ta, care vor apela la această soluţie şi te vei trezi fără îndoială în poziţia “sardine style”, pentru că numărul acestor piscine este destul de mic, deci nu prea ai de unde alege. De asemenea, vor fi montate corturi de prim ajutor în zone cu trafic mare din Bucureşti. Aş putea fi cârcotaşă, dar mi se pare că aceste 2 găselniţe ale primăriei capitalei sunt  de bun augur şi pentru o bună parte dintre locuitorii care nu găsesc alte soluţii salvatoare, sunt bine-venite.

Mă întreb dacă există alte soluţii pentru a răcori canicula şi îmi vin în cap câteva idei:

–          Un “Ice Park”-cum sunt bulele pentru tenis, în care să existe un patinoar, băutură cu gheaţă, un fel de splash wheel-un dispozitiv prevăzut cu un sistem în care să bagi un bănuţ şi să cadă deasupra ta un fel de fulgi de nea

–          “Oază de răcoare”- cameră balon transparent, prevăzută cu câteva scaune şi aer condiţionat, amplasate în parcurile din capitală, în care să intri şi să te răcoreşti un minut-două

–          Corturi dotate cu gheaţă gratis pentru trecătorii înfierbântaţi şi miniventilatoare-vândute la preţuri modice (miniventilatoare sub formă de elice sau mai ştiu eu ce).

Mai am câteva idei, însă acestea sunt uşor irealizabile în viaţa asta…bine, na, e greu să amplasezi surse de ventilaţie pe principalele bulevarde din Bucureşti, sau la semafoare să existe dispozitive cu senzori care să răcorească aerul când pietonii aşteaptă la trecere, parcuri cu mai multă verdeaţă şi spaţii amenajate cu mese de picnic pentru zile caniculare etc.

 

244558_156263_caldura

Aşa stau chinezii în piscină…aceasta este o variantă uşor mai aglomerată faţă de ceea ce se întâmplă în prezent pe litoralul românesc şi la piscinele din capitală.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: