Ecranul gol: efectele nudităţii fizice şi neuronice

Deschid televizorul şi fac un slalom printre cele câteva zeci de canale de televiziune. Aceleaşi imagini, aceleaşi animatoare dezbrăcate în emisiunile de divertisment, aceiaşi invitaţi agramaţi, aceleaşi teme despre personaje inculte, despre scandaluri mondene, crime pasionale, iubite de fotbalişti şi oameni de afaceri…adică nimic şi totuşi atât de dorit pentru ceilalţi. M-am întrebat dacă aceasta este identitatea democratică la care am râvnit, dacă libertatea presei şi libertatea de exprimare nu cumva au depăşit limitele eticii şi moralei.

De altfel, studiile statistice plasează România pe unul dintre locurile fruntaşe ale Uniunii Europene, în ceea ce priveşte atenţia acordată materialelor video şi îndeosebi emisiunilor de televiziune, ce au conotaţii sexuale. Deschiderea României către democraţie şi valorile occidentale a ridicat interesul pentru emanciparea sexuală la cote aberat de mari.

Este de ajuns ca un personaj ca Gigi Becali care disimulează un comportament intelectual şi credincios dând sfaturi moraliste şi pline de esenţă telespectatorilor, aspirând la preşedenţia României, pozând într-un Mesia al românilor, emisiuni cu personaje lipsite de educaţie, ieşite din ghetourile inculturii şi dornice de a se afirma precum Nikita, Tarki, Tarzan-şoferul de tir care cântă la volan, Naomi travestitul sau ‚fetele tunate’ care îşi doresc o carieră în filmele XXL (Alina Plugaru, Eleva porno, Sexy Brăileanca, Simona Sensual, Eva Kent, Daniela Crudu etc.) şi apar dezbrăcate la televizor în orice moment al zilei, expunându-şi ludic trupul gol ca un substitut al carenţei intelectuale, să capteze o masă compactă de telespectatori, care depăşeşte 80% din totalul populaţiei României.

Banii sau faima le împing pe unele dintre acestea să renunţe la orice fel de prejudecăţi şi inhibiţii. În goana lor spre consacrare, şedinţele foto (nud) sau interepretarea unui rol într-un film destinat adulţilor trec neobservate. Şi mai trist este faptul că unele dintre aceste viitoare „vedete” sunt îndemnate şi încurajate de către părinţi să urmeze acest drum în viaţă, fără ca aceştia să fi încercat să observe că fetele lor deţin şi alte calităţi, ce ar  putea fi valorificate altfel, în alte sfere de activităţi.

O simplă istorioară în care nu ştiu ce vedetă îşi dezvăluie momentele de intimitate au ajuns „să se vândă precum pâinea caldă”, ţinând capul de afiş al emisunilor informative difuzate de televiziuni. Sexul şi nuditatea vând, iar producătorii de televiziune exploatează la maximum acest aspect, în speranţa unor audienţe care să stârnească invidia concurenţei.

Fenomenul nudităţii fizice şi neuronice a atins toate categoriile de vârstă. Aud zilnic în metrou discuţii despre ultimele tatuaje intime făcute de nu ştiu ce aspirantă la a lucra în televiziune, scandaluri amoroase, citate din Becali, operaţii estetice etc. şi care spre surprinderea mea adesea au ton admirativ, fiind făcute mai ales de elevi şi studenţi, dar şi de adulţi.

Nuditatea gratuită a renunţat de ceva vreme a mai fi un subiect tabu, întrucât nu cred că mai şochează pe nimeni ce vede, atata timp cat  reuşeşti să demonstrezi ceva.

‚Uzul impune norma!’ este răspunsul academicienilor în momentul modificărilor făcute în gramatica limbii române, aşadar de ce ne surprinde priza fantastică pe care nuditatea fizică şi neuronală o are în rândul populaţiei?

 Trăim într-o societate normală din punct de vedere sexual, dacă ne ghidăm după afirmaţia de mai sus, iar ceea ce emisiunile de televiziune difuzează sunt facute doar pentru a face raiting şi pentru a ‚mulţumi populaţia’. Este justificabil să propagăm lipsa de cultură la orice oră, în cadrul oricărei emisiuni de televiziune?

Se presupune că televiziunea şi presa în general sunt formatoare de opinie, sunt sursa vitală de transmitere a valorilor unei societăţi, dar ce valori sunt promovate prin emisiunile tv ? Toate emisiunile de televiziune, talk show-urile, inclusiv cele politce şi sociale, au în plin plan personajele acestea devenite faimoase peste noapte pentru inepţiile şi vulgarităţile lor, neoferindu-ne alte subiecte de dezbatere, de vizualizat la televizor. Am remarcat că în această situaţie suntem părtaşi la instaurarea unui totalitarism al ‚kitch-ului intelectual’ în rândul mass-media. Cei care fac tam-tam pe această temă, s-ar putea spune că au ei o minte obsedată sexual ; sau că sunt în criză de subiecte; ori de repere valorice.

De asemenea, impactul pe care acest gen de emisiuni îl are asupra copiilor este incredibil, ei înşişi devenind propagatori ai sexualităţii necondiţionate pentru că nu li se pare un lucru rău, de vreme ce este difuzat non-stop la televizor, ba chiar mai mult, nuditatea fizică şi neuronală este susţinută şi prin difuzarea efectelor, aşa-zis benefice, pe care le au. Şi până la urmă, de ce copiii şi tinerii nu ar profita de acest lucru dacă îi face celebri, le aduce bani şi le asigură un viitor ‚strălucit’?

Cum îşi pot educa părinţii copiii în această situaţie. Interzicandu-le să se uite la televizor în mijlocul zilei? Sau să se uite doar la desene animate?

Desenele animate păreau până acum câţiva ani surse de relaxare pentru micuţi şi pentru părinţi, cultivau relaţia cu familia, stimulau creativitatea copiilor, îi ajutau să facă distincţia clară între bine şi rău, le insuflau anumite valori pe care să le utilizeze ca oameni maturi în societate.

Din păcate, societatea a evoluat şi furaţi de mirajul democraţiei, creatorii de desene animate au început să exploateze nuditatea şi violenţa verbală în poveştile zămislite.

Un astfel de caz s-a înregistrat pe parcursul anului 2008, când  CNA a decis să trimită o scrisoare de atenţionare postului de televiziune pentru copii – Minimax TV, pentru scene „cu comportament indecent” identificate în ecranizarea unei poveşti din folclorul maghiar. Pe scurt, episodul spune povestea unui băiat născut într-o familie săracă, care ajunge zilnic în grădina unui împărat cu trei purceluşi la păscut, pe care-i făcea să danseze cântând la un instrument. Într-o zi, o întâlneşte pe fata împăratului, care, vrăjită de purceluşi, se oferă să ia unul dintre ei în schimbul unei pungi cu galbeni. Băiatul refuză oferta fetei, dar îi propune în schimb să-şi ridice poalele rochiei până la genunchi. A doua zi, povestea se repetă cu rochia ridicată până la brâu, pentru ca în final să primească şi al treilea purceluş, cu poalele rochiei ridicate până la gât. Până la final, băiatul ajunge să lupte pentru mâna fetei cu un fiu de împărat. Indecis, împăratul recurge la o probă de foc: prinţesa trebuie să se culce în pat cu cei doi, iar cel spre care prinţesa îşi va întoarce privirea peste noapte, acela o va lua de soţie.

De asemenea, postul de televiziune AXN a încălcat legislaţia audiovizuală din România prin difuzarea, la ore de maximă audienţă, a unor clipuri de desene animate în care apăreau veveriţe sinucigaşe şi un extraterestru care se masturbează. Pare şocant, dar nu suntem noi cei care am cultivat seminţele nudităţii şi sexualităţii, urcând-o pe un piedestal gata exploatat de televiziuni? În faţa unei astfel de surse de audienţă de ce mass-media ar renunţa în a mai promova şi altceva? Scopul comercial şi mirajul concurenţei funcţionează pe criteriul ‚scopul scuză mijloacele!’ şi face ca nicio altă alternativă să nu pară viabilă.

În ceea ce priveşte alternativele, adulţii şi tinerii cu suficient discernământ le pot face în concordanţă cu valorile etice şi morale la care se raportează.

Ce facem însă cu cei mici? Cum percep copiii nuditatea fizică şi intelectuală de care se lovesc zilnic când aprind televizorul, când se uită la filme nesemnalizate corect în privinţa conţinutului, sau a desenelor animate care promovează nuditatea şi sexul?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: